Vergunningen anno 2020: wanneer wel en wanneer niet?
Heb jij je droomhuis al gevonden? Of heb je nog bepaalde woonwensen? Om die te vervullen is het soms nodig om te verhuizen. Maar, jouw huidige woning uitbreiden middels een aanbouw is ook een optie. Hierbij kun je denken aan een bijkeuken, een serre, een schuur of een carport. Maar hoe zit het dan met de vergunningen? Wanneer is het wel nodig en wanneer niet? Wij leggen het uit.
Uitbreiding van jouw woning
Wanneer je jouw woning uit gaat breiden, wordt dit vaak: bijbehorend bouwwerk genoemd. Dit is een verzamelterm voor een uitbreiding van het hoofdgebouw. Dit wordt als ware gezien als verruiming van jouw woning. Zo is dus ook een overkapping, een carport of een andere aanbouw met dak een bijbehorend bouwwerk. Dit mag alleen gebouwd worden op het erf wat bij het hoofdgebouw hoort. Dit erf is altijd terug te vinden in het bestemmingsplan van jouw woning.
De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)
Wanneer je een vergunning aan wilt vragen, kom je meestal in aanmerking met de Wabo. De Wabo zorgt voor een betere dienstverlening wanneer je meerdere toestemmingen aan wilt vragen. Het wordt ook wel gezien als de basis voor een groot deel van de vergunningen in het domein van de fysieke leefomgeving. Wil je bijvoorbeeld een dakkapel plaatsen, een aanbouw realiseren én een boom kappen? Dan kun je bij de Wabo één omgevingsvergunning aanvragen, bestaande uit verschillende activiteiten. Zo hoef je niet meer verschillende instanties af te gaan, maar kun je terecht bij één loket. De Wabo kent twee besluitvormingsprocedures:
- De reguliere procedure voor de eenvoudige aanvragen. Voor deze procedure is geen milieutoets en/of flora- en faunatoets nodig. Wanneer de gemeente niet binnen 8 weken reageert op jouw vergunningsaanvraag, wordt deze automatisch verleend.
- De uitgebreide procedure is voor complexere plannen. Hierbij moet de gemeente binnen 6 maanden een beslissing nemen. Vaak komen hier milieuaspecten bij kijken, dat vergt vaak een langere behandelingsduur.
Wanneer wél een vergunning?
Een vergunning kun je aanvragen bij jouw gemeente. Twijfel of je een vergunning nodig hebt om jouw plannen te realiseren? Doe dan hier de vergunningscheck van het omgevingsloket. Wij raden je sterk af om te (ver)bouwen zonder vergunning, wanneer dit wel de bedoeling is. Dit bespaart je enorm veel problemen in de toekomst.
Wanneer geen vergunning?
De meest ideale situatie is natuurlijk dat je geen vergunning nodig hebt voor jouw bouwplannen. Er zijn gevallen waarin de overheid heeft bepaald dat er geen vergunning nodig is om te bouwen, slopen of aanpassingen te maken. Om hier achter te komen raden wij aan de vergunningscheck te doen van het omgevingsloket. Het kan zo zijn dat je in de ene situatie wél een vergunning nodig hebt voor een dakkapel, terwijl dit in andere gevallen weer niet nodig is. Ook kan het zo zijn dat je geen vergunning nodig hebt, maar je wel aan meldingsplicht moet houden. Benieuwd naar de rest? De overheid heeft hiervoor een lijst opgesteld: het Besluit van omgevingsrecht (Bor). Hier staat duidelijk beschreven wanneer je wel en wanneer je geen vergunning nodig hebt.
Waar hangt het vanaf?
Of jouw project vergunningsvrij mag worden gebouwd, hangt af van een aantal zaken. Eerst moet worden bepaald op welk deel van het erf vergunningsvrij mag worden gebouwd. Dit is terug te vinden in het bestemmingsplan van jouw woning. De omvang van het erf is hiervoor de basis van de berekening hoeveel erop mag worden gebouwd. Daarnaast heeft de omvang van het hoofdgebouw ook invloed. Ook mag je niet zomaar de hoogte in bouwen, er is een maximale hoogt vereist. Al deze regels worden omschreven in het bouwbesluit.
Maar… dit betekent geen vrijstelling
Het is natuurlijk niet zo dat je mag gaan en staan waar je wilt bij vergunningsvrij bouwen. Het is belangrijk om vooraf een duidelijk plan te hebben met grenzen. Wellicht heb je ook buren die hinder kunnen krijgen van jouw bouwsel. Daar komt ook bij kijken dat het bouwwerk niet te dicht op de grens mag staan. Dus ook al heb je geen vergunning nodig, je moet je alsnog aan een aantal regels houden die in het bouwbesluit staan omschreven. Doe je alles netjes volgens de regels? Dan kunnen de buren geen bezwaar maken tegen jouw bouwproject bij de gemeente. Maar, wij raden aan om in goed overleg met de buren afspraken te maken. Buren kunnen namelijk wel een rechtszaak aanspannen om hun punt duidelijk te maken.
Wil jij meer weten over vergunningen, verbouwen of verhuizen? Nodig dan gerust en geheel vrijblijvend één van onze makelaars uit voor een gratis waardebepaling. Tijdens de kennismaking kunnen zij jou informeren over de mogelijkheden. Of nét dat stukje informatie geven om een goede keuze te maken.