fbpx

Maximale hypotheek met NHG omlaag per 01 juli 2015

Maximale hypotheek met NHG omlaag per 01 juli 2015

inhoudsopgave

Ben je op zoek naar een koopwoning die net onder de grens valt van het maximale NHG leenbedrag, dan is het wellicht verstandig om nog voor 01 juli a.s. een woning aan te kopen. Per die datum wordt namelijk het maximale leenbedrag wederom verlaagd naar een bedrag van €245.000. Een proces overigens die als sinds 2014 ingezet waarbij de NHG de maximale hoogte van de hypotheek met de zekerheid van NHG stapsgewijs verlaagt.

Wat betekent deze verlaging concreet voor jou?

De maximale hoogte van een hypotheek met NHG mag straks nog €245.000 zijn, inclusief de (deels) mee te financieren kosten. Dat betekent dat de maximale koopprijs van je nieuwe huis dan niet hoger mag zijn dan €231.132. Is de aankoopprijs hoger dan dit bedrag, dan kom je niet meer in aanmerking voor een hypotheek met NHG waardoor je een hogere rente gaat betalen waardoor uiteindelijk je maandlasten hoger uit zullen vallen. Vanaf 1 julie 2016 daalt het maximaal te lenen bedrag onder NHG wederom met €20.000 waardoor de maximale hypotheek met NHG volgend jaar uitkomt op €225.000.

Waarom NHG?

Dat NHG een lagere rente met zich mee brengt daar zijn de meeste mensen wel van op de hoogte, maar waarom zou je nog meer kiezen voor een hypotheek met NHG? De afkorting NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en met name die laatste 2 woorden is waar het om draait. Bij arbeidsongeschiktheid, onvrijwillige werkloosheid of relatie beëindiging kan er een situatie ontstaan waardoor de hypotheeklasten moeilijker of zelfs helemaal niet meer op te brengen zijn. Je huis zal noodgedwongen verkocht moeten worden waardoor er een restschuld kan ontstaan. Deze restschuld wordt je dan kwijtgescholden mits je aan alle voorwaarden voor kwijtschelding hebt voldaan.

Voordat de NHG overgaat tot kwijtschelding van je restschuld in geval van bijvoorbeeld een relatiebreuk zal er eerst bekeken worden of er geen mogelijkheid betstaat dat één van beide partner alleen de hypotheek kan dragen.

Kortom, voldoe je aan eisen  die behoren bij een hypotheek met NHG, kies hier dan ook altijd voor. Allereerst vanwege de lagere rente die kan oplopen tot ruim 0,5% (banken hebben immers meer zekerheid en in ruil daarvoor ontvang jij een lagere rente), maar ook vanwege het vangnet die er voor zorgt dat je mogelijk in de toekomst met een grote restschuld achterblijft.

Wat kost NHG?

Een lagere rente en meer financiële zekerheid voor de toekomst, daar zijn  de meeste mensen wel voor te porren. Echter voor niks gaat de zon op en dus vraagt de uitvoerende instantie Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) een eenmalige bijdrage bij het afsluiten van de hypotheek. Momenteel is dat 1% van het totale hypotheekbedrag. Dus bij een hypotheek van € 200.000,- is dat een bedrag van € 2.000,-. Deze kosten behoren net als de notariskosten, een taxatie en de kosten van een hypotheekadviseur tot de wel bekende kosten koper (k.k.).

Aangezien je in 2015 nog maar 3% extra mag lenen over de waarde van de woning (en in 2016 nog maar 2% extra) zul je een paar duizend euro eigen geld in moeten brengen. De totale kosten koper bedragen gemiddeld 6% van de koopprijs. De helft daarvan kun je dit jaar nog meefinancieren, de andere helft zal dus vanuit eigen middelen betaald moeten worden.

Deel dit artikel met je vrienden

© 2024 Marquant