fbpx

Statig wonen in het buitengebied van Franeker op een voormalig historisch landgoed? Een landgoed van ruim 10 hectare en een nieuw te ontwikkelen state op historische basis. Rust, ruimte en kwaliteit: Maak kennis met ‘Buitengoed Kingma State’. 

 

Met in totaal 9 te verkopen woningen* wordt het landgoed van ruim 10 hectare ingericht tot een plek vol karakter en boeiende verhalen. Meer weten over dit bijzondere project? Lees dan snel verder. 

Video afspelen

De geschiedenis

Net ten  oosten van Franeker vind je een bebost gebied van ruim twee hectare groot waar vanaf de 17e tot de 19e eeuw het indrukwekkende buitengoed Kingma State was gelegen. De omgeving van het historische Franeker werd in de vroegere tijden gekenmerkt door grote, statige woningen die de welvaart van dit deel van Friesland indrukwekkende allure hebben gegeven. Kingma State was één van deze imponerende buitengoederen.

Wanneer de oude Kingma State gebouwd is blijft een mysterie, maar er zijn bewoningsresten gevonden van boeren op die plek die al zeker 2000 jaar oud zijn. Waarschijnlijk voor Christus dus. De eerste Kingma die we kennen uit geschriften, was de stamvader Jelle Kingum. Hij werd geboren rond 1450 en was boer op de sate Kingum: gelegen op een terp nabij de historische stad Franeker.

De achternaam werd toen nog geschreven als ‘Kinghum’. Na Jelle zijn er nog eens zés generaties Kingma geweest die op deze plek, op een terp, tussen akkers en weiden, hebben geleefd.

Er is veel te vertellen over deze bijzondere familie Kingma. Meer weten over deze indrukwekkende familiegeschiedenis of de geschiedenis van de Kingma State? Klik dan hier.

Herstel Kingma State

De welvaart nam af in de 19e eeuw en in 1864 is de state afgebroken. Al meer dan twintig jaar doet de stichting Kingma State onderzoek naar de familiegeschiedenis van de bewoners van het landgoed. En nu, jaren later, zijn de Kingma’s weer in bezit van het kerngebied van het buitengoed: ruim 10 hectare grond. De stichting heeft het initiatief genomen voor de herbouw en herinrichting van het landgoed.

 

En nu in 2021 zijn er serieuze plannen om de Kingma State nieuw leven in te blazen. Toekomstbestendige woningen met licht en ruimte in een duurzame leefomgeving, maar ook met een knipoog naar het verleden middels de rijke architectuur. Het aanzien van een State krijgt het complex zeker: met een oprijlaan, een toegangshek en een binnenplaats. Je ervaart rust en elke morgen sta je op met de fluitende vogels. Genieten in eigen tuin, maar elkaar ook kunnen treffen in de gezamenlijke hof. Burenfatsoen en respectvol omgaan met elkaar is een groot goed en deze waarde ligt dan ook ten grondslag aan het ontwerp.

Kingma State

Het nieuwe Buitengoed Kingma State

Dit plan heeft in totaal 10 woningen waarvan 4 levensloopbestendige hoekwoningen en 4 levensloopbestendige tussenwoningen. Deze worden circa 130 vierkante meter gebruiksoppervlakte. Daarnaast zijn er twee landhuis-woningen in het grote huis elk van circa 200 vierkante meter gebruiksoppervlakte. Eén van deze woningen wordt het familiehuis van de Kingma’s, de ander wordt aangeboden. Tot slot zijn er nog gezamenlijke ruimtes, zoals de zaal en de binnenplaats. Deze kunnen door de bewoners worden gebruikt.

Gegeven informatie is onder voorbehoud. Bij genoeg animo zal het project tot uitvoering worden gebracht. 

 

 

Buitengoed Kingma State ademt rust, ruimte en kwaliteit. Hoe? 
  • Rust; een State op een landgoed van ruim 10 hectare. Verre uitzichten en niks anders dan de vogels horen fluiten.
  • Ruimtelijk; zowel binnen als buiten. Een groot landgoed met daarop ontwikkeld deze State. De woningen hebben vrij uitzicht en volop privacy. Wonen in een omgeving die uitnodigt om te tuinieren, wandelen, spelen, fietsen en te ontmoeten. Een moestuin en bos met stinsenflora worden op het landgoed aangelegd. Daarin kunnen de toekomstige bewoners ook actief zijn.
  • Kwaliteit; Eigentijdse, luxueus en levensloopbestendig woningen met een badkamer en slaapkamer/studeerkamer op de begane grond. De woningen worden duurzaam gebouwd, gasloos en passend in het bouwbesluit. De woningen bieden tevens de mogelijkheid om te werken aan huis, zowel op de begane grond als op de verdieping.

 

Dit alles centraal gelegen op minder dan 10 minuten van het historische stadscentrum van Franeker, 20 minuten van de Friese hoofdstad Leeuwarden en 1 uur en 20 minuten van Amsterdam.

 

Prijzen vanaf €495.000,-

LET OP: de plattegronden zijn onder voorbehoud en nog niet definitief

 

 

 

In samenwerking met: