fbpx

Hypotheekregels 2020

10

inhoudsopgave

Hypotheekregels 2020

Ieder jaar stelt de overheid nieuwe regels op omtrent het aanvragen van een hypotheek. Dit wordt gedaan om de hypotheekschulden van mensen met een koopwoning te verminderen. Dus voor iedereen die in 2020 van plan is een nieuwe woning te kopen, al een hypotheek heeft lopen of gewoon nieuwsgierig is, praten wij je bij over de nieuwste hypotheekregels.

1. De maximale hypotheek

In 2020 is het niet meer mogelijk om extra geld te lenen voor bijkomende kosten. Dit betekent dat je maximaal 100% van de marktwaarde van je woning mag lenen. Om bijvoorbeeld de kosten koper te betalen, heb je nu dus eigen geld nodig.

2. Wél extra geld lenen voor een verbouwing

Wil je nog verbouwen? Deze kosten kunnen wél worden meegenomen in de hypotheek. De maximale hypotheek wordt in dit geval gebaseerd op de woningwaarde ná de verbouwing. Wil je weten wat deze waarde is? Schakel een taxateur in die de invloed bepaalt op de woningwaarde.

3. De hypotheekrenteaftrek gaat weer omlaag

Wanneer je een hypotheek op een woning afsluit, betaal je iedere maand rente over deze hypotheek. Met de hypotheekrenteaftrek kun je onder bepaalde voorwaarden een deel van de rente terugkrijgen van de belasting. In 2020 wordt dit percentage verlaagd naar een maximaal aftrekpercentage van 46% waar dit in 2019 nog 49% was.

4. De woonquote van 2020

Ieder jaar stelt het Nibud een woonquote op, die op basis van je inkomen het bedrag bepaalt wat je maandelijks maximaal aan woonlasten mag besteden. Het Nibud adviseert hypotheekverstrekkers en toezichthouders over de betaalbaarheid van woonlasten. In 2020 wordt een loonstijging van 2,5% verwacht. Dit betekent dat de gemiddelde Nederlander in 2020 meer kan lenen dan in 2019.

5. De maximale NHG-grens gaat juist omhoog

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantieregeling die wordt uitgevoerd door het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). Kortgezegd: wanneer je door onvoorziene omstandigheden plotseling je huis moet verkopen en je met een restschuld blijft zitten, dan neemt de WEW deze restschuld op zich. Wanneer een klant een hypotheek met NHG afsluit bij een bank, heeft de bank meer zekerheid om de restschuld terug te krijgen. Daarom gaat een hypotheek met NHG vaak gepaard met een lagere rente. Met een stijging van €20.000 ten opzichte van vorig jaar, is het nu mogelijk om een NHG-hypotheek af te sluiten op huizen met een waarde tot €310.000.

6. Schenkingsvrijstelling verhoogd

Een eigen woning kopen is natuurlijk niet niks, en soms heb je nét wat meer financiële middelen nodig dan waarover je beschikt. Daarom is het gunstig dat de vrijstelling voor een eenmalige schenking in 2020 is verhoogd naar een bedrag van €103.643. Het moet wel zo zijn dat deze schenking gebruikt wordt voor een eigen woning, zoals voor een: aankoop, verbouwing of de aflossing van een hypotheek. Aan wie het bedrag wordt geschonken? Dat maakt niets uit, wanneer de persoon in kwestie maar tussen de 18 en 40 jaar oud is. Wanneer er in het verleden al een schenking heeft plaatsgevonden, dan is het volledige bedrag in één keer schenken niet meer mogelijk. Dit kan worden opgelost door het bedrag te verspreiden over drie jaar.

7. Duurzaam wonen wordt gestimuleerd

Ook in 2020 wordt er volop gestimuleerd om het woningaanbod te verduurzamen. Hier zijn dan ook een aantal extra voordelen aan verbonden als het gaat om hypotheekregels:

  • Wanneer je een woning koopt die evenveel energie opwekt dan dat het gebruikt, ook wel een nul-op-de-meter-woning genoemd, dan mag je een extra bedrag van €25.000 lenen.
  • Wanneer je een woning aankoopt met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0 of lager, dan mag je €15.000 extra lenen. Een energieprestatiecoëfficiënt betekent simpel gezegd de energie die nodig is om een woning comfortabel warm te houden. Dus hoe beter je isoleert, ventileert en installeert, hoe minder energie er nodig is. Hoe lager de EPC is, hoe zuiniger het gebouw.
  • Koop je een andere duurzame woning, dan mag je maximaal €9.000 extra lenen.
8. Versoepeling voor de tweeverdieners

Voor tweeverdieners worden in 2020 de regels voor het afnemen van een hypotheek versoepeld. Zij kunnen namelijk een hoger bedrag lenen met hetzelfde salaris. Dit komt doordat het laagste inkomen in 2020 tot wel 80% meetelt, waar dit in 2019 maar 70% van het laagste inkomen was.

9. Hypotheek voor zzp’ers

Een hypotheek afsluiten is voor zzp’ers niet altijd even gemakkelijk als voor een particulier. Toch zijn er steeds meer zzp’ers in Nederland. Wat erin resulteert erin dat banken en hypotheekverstrekkers ook in 2020 soepeler worden. Ben jij zzp’er en wil jij informatie over een hypotheek? Neem dan contact op met Hypotheek Visie

10. Wijziging monumentenaftrek

Woon je in een Rijksmonument en wil je hier onderhoud aan plegen? Dan moet je je aan bepaalde regels houden. Tot 2018 kon je de onderhoudskosten van het Rijksmonument aftrekken van je inkomen. Sinds 2019 is dit veranderd en is de aftrekpost vervangen door een subsidie. Dit heeft als gevolg dat je in 2020 maximaal 38% van de onderhoudskosten aan je woning terug kunt krijgen. Dit kunnen kosten zijn zoals het opnieuw schilderen of stucen van je woning.

11. Energiebelastingen gaan omhoog

De belastingen op elektriciteit en aardgas zijn in 2019 al flink omhoog gegaan. Dit blijft in 2020 ook zo. Woningeigenaren zullen hierdoor gemiddeld €150 extra belasting moeten betalen over energiekosten.

12. Woningonderhoud wordt duurder

In 2019 is het btw tarief van 6% verhoogd naar 9%, wat ook in 2020 het btw-percentage is. Dit betekent dat zowel bouwmaterialen als mankracht voor het onderhoud aan je woning duurder is. Al met al zorgt dit ervoor dat het woningonderhoud duurder wordt.

Ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn rondom jouw hypotheek? Of heb je andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met Hypotheek Visie.
Wil je weten wat jouw woning waard is? Bel ons dan gerust voor een gratis waardebepaling.

Deel dit artikel met je vrienden

© 2024 Marquant