fbpx

Het kopen van een woning: de wettelijke bedenktijd

Wettelijke bedenktijd

inhoudsopgave

Het kopen van een woning: de wettelijke bedenktijd

Wanneer de koopovereenkomst door de kopende én verkopende partij is getekend, heeft de koper recht op de wettelijke bedenktijd. Maar: wat houdt dit precies in en waar mag je beroep op doen als koper? Wij vertellen er alles over in dit blog-artikel.

Wat is de wettelijke bedenktijd?

Als zowel de koper als de verkoper de voorlopige koopovereenkomst heeft getekend is de woning verkocht onder voorbehoud. Toch kan de koper na het tekenen van de koopovereenkomst nog van de koop afzien. De koper heeft wettelijk gezien namelijk drie dagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kan de koper, zonder reden te geven, de koopovereenkomst ontbinden. De woning is verkocht onder voorbehoud zodra de bedenktijd is verstreken. Heeft de koper geen ontbindende voorwaarden, dan is de woning verkocht na het verstrijken van de bedenktijd.

Wanneer gaat de wettelijke bedenktijd in?

De wettelijke bedenktijd gaat in om 0.00 uur na de dag waarop de koper een exemplaar van de door hem én de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Hierna heeft de koper drie dagen de tijd om de koop te ontbinden. Van deze drie dagen moeten minimaal twee werkdagen zijn. Eindigt de bedenktijd op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan wordt het termijn verlengd naar de eerstvolgende dag die dit niet is. Hieronder staat een tabel met een duidelijk inzicht in de drie dagen bedenktijd:

Koopovereenkomst (door beide partijen getekend) door de koper ontvangen op:

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag

Bedenktijd eindigt om 23:59 uur op:

 

Donderdag
Vrijdag
Maandag
Maandag
Dinsdag
Dinsdag
Woensdag

Feestdagen

In 2020 zijn de volgende dagen officieel erkend als dagen waarop de wettelijke bedenktijd niet doorloopt:

Te laat? Dan riskeer je een boete

Binnen de drie dagen wettelijke bedenktijd kan de koper de aankoop kosteloos annuleren. Wanneer deze drie dagen verstreken zijn, riskeert de koper een boete. De verkoper heeft misschien al plannen gemaakt om te verhuizen. Als de koper het koopcontract wil opzeggen ná de drie dagen bedenktijd, betaalt hij een boete van 10% van de koopsom. Het is dus van belang om goed na te denken of je zeker weet dat je de woning wilt aankopen. Kijk bij het tekenen van de koopovereenkomst ook altijd goed naar de ontbindende voorwaarden.

Mag de bedenktijd ook langer duren dan drie dagen?

Er kan een langere termijn voor de wettelijke bedenktijd worden afgesproken, als zowel de koper als verkoper hier beide mee instemmen. Een kortere periode dan het wettelijke termijn van drie dagen is niet toegestaan.

Waarom bestaat de wettelijke bedenktijd?

Als koper moet je soms snel schakelen omdat er meerdere geïnteresseerden zijn. De gedachte achter de bedenktijd is dat de koper nog de gelegenheid heeft om deskundigen te raadplegen. Door het hanteren van de wettelijke bedenktijd wordt de koper beschermd en loopt hij minder risico. Er kan bijvoorbeeld nog een bouwkundige keuring worden uitgevoerd waarbij eventuele verborgen gebreken van het huis aan het licht komen. Wanneer de koper zich toch bedenkt, kan de koper zonder reden de koopovereenkomst ontbinden.

Wanneer je Duinstra Melis Makelaars als aankoopmakelaar inschakelt, ben je gegarandeerd van een deskundige ondersteuning bij het kopen van een woning. Zo kan een aankoopmakelaar  inschatten of de vraagprijs reëel is, onderhandelen over de voorwaarden en de daadwerkelijke staat van onderhoud inschatten. Hierdoor verdien je de kosten van een aankoopmakelaar terug bij de aankoop. Meer weten? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op! 

Deel dit artikel met je vrienden

© 2024 Marquant