fbpx

Alles over de WOZ-waarde

WOZ-waarde

inhoudsopgave

Alles over de WOZ-waarde

Aan het begin van het jaar is het weer zo ver, er komt een brief op de mat vallen bij alle woningbezitters met daarin de WOZ-waarde. Vanuit de gemeente wordt ieder jaar de marktwaarde van jouw woning vastgesteld. Het is belangrijk om deze ieder jaar weer grondig te checken. Waarom? En waar wordt het op gebaseerd? Dat en nog veel meer vertellen wij jou in dit blogartikel.

Wat is de WOZ-waarde?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Ieder jaar stuurt de gemeente een WOZ-beschikking naar woningbezitters. Deze wordt binnen de eerste acht weken van het nieuwe jaar verstuurd. Maar: wat houdt het precies in? De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van jouw woning. Dit betreft altijd de waarde van het voorgaande jaar. De waarde die je dus begin 2021 hebt ontvangen, is de waarde van 1 januari 2020, dit wordt ook wel de peildatum genoemd.

“De marktwaarde is het bedrag dat de woning zou opbrengen wanneer het op
de peildatum verkocht zou worden.”

Waarom is er een WOZ-waarde?

De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het vaststellen van hoeveel onroerendezaakbelasting (OZB) je jaarlijks moet betalen. Dit kan verschillen per gemeente, maar is altijd afgeleid van de waarde van jouw woning. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor andere gemeentelijke belastingen, zoals rioolheffing en afvalstoffenheffing. Naast de gemeente maakt ook de Belastingdienst gebruik van de waarde. Hier wordt de WOZ-waarde meegenomen bij eigenwoningforfait en eventuele erfbelasting.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?

Een WOZ-waarde wordt vastgesteld op basis van schattingen. Dit wordt gedaan aan de hand van computermodellen. Deze modellen vergelijken de kenmerken van jouw woning met kenmerken en de prijs van een groot aantal, rond de peildatum, verkochte woningen in de gemeente. Daarnaast controleren gemeentetaxateurs regelmatig aan de hand van Funda, luchtfoto’s en vergunningaanvragen of de ingevoerde kenmerken nog kloppen.

Controleer de WOZ-waarde

Er wordt aangeraden om de WOZ-waarde altijd te controleren. Het is niet verplicht, maar een verkeerde waardering kan in jouw nadeel werken. En het is zo, dat de waarde regelmatig onnauwkeurig wordt vastgesteld en het systeem grotendeels gebaseerd is op schattingen. Het is namelijk voor een gemeente financieel niet op te brengen om jaarlijks iedere woning te laten taxeren voor een exacte waardebepaling.

Bezwaar indienen tegen jouw WOZ-waarde?

Wanneer je het niet eens bent met de WOZ-waarde die op jouw woning is vastgesteld, dan heb je zes weken het recht om bezwaar te maken bij de gemeente. Dit kan ook als je waarde te laag vindt. Controleer op de website van jouw gemeente hoe je eenvoudig bezwaar maakt. Toon jij aan de waarde meer dan €1 te hoog of te laag is, dan moet de gemeente de waarde aanpassen. Hieronder een aantal tips om een goed bezwaar op te stellen: 

Jij kent jouw huis het beste. Vermeld daarom alle voor- en nadelen van jouw woning. Denk bijvoorbeeld ook aan: geluidsoverlast, stank of een lelijk uitzicht. Dit kan helpen voor de motivatie van jouw bezwaar.

Controleer welke drie verkochte woningen de gemeente heeft geselecteerd om jouw woning mee te refereren. Dit kan via Mijn Overheid. Ga na of de verschillen tussen jouw woning en de referentiepanden voldoende terugkomen in de waarde.

Via het WOZ-waardeloket kan je snel en gratis de WOZ-waarde, het bouwjaar en de oppervlakte van andere panden inzien. 

Toch te laat?

Zijn de zes weken om bezwaar te maken al verstreken en wil je nog bezwaar maken? Geen paniek, je hebt nog vijf jaar lang het recht om de gemeente te vragen de WOZ-waarde aan te passen. Maar let op: dan moet de waarde er echt ver naast zitten. Dit verzoek wordt een ‘ambtshalve vermindering’ genoemd. De gemeente is alleen verplicht tot instemmen wanneer de WOZ-waarde minstens 20% te hoog is vastgesteld.

Woning verkopen?

Heb je plannen om jouw woning te verkopen? Zoals al genoemd, is de WOZ-waarde echt op basis van schatting. Hierdoor is de WOZ-waarde van een woning veel minder nauwkeurig dan een echte taxatie en niet te vergelijken met de vraagprijs die op jouw woning komt en de uiteindelijke transactieprijs.  

Het is ieder jaar weer een puntje om scherp op te zijn. Doordat het niet altijd even nauwkeurig wordt vastgesteld, kan het je soms veel geld besparen door het extra te controleren. Wil je nou echt weten wat jouw woning waard is? Vraag dan een taxatie of een gratis waardebepaling aan.

Deel dit artikel met je vrienden

© 2024 Marquant