Onderzoek door Gasunie
De NV Nederlandse Gasunie is aan het onderzoeken hoe we als Nederland de afhankelijkheid van Russisch gas kunnen verminderen. Eén van de zaken die men onderzoekt is om meer gebruik te maken van LNG (Liquid Natural Gas) oftewel vloeibaar aardgas. Dit aardgas wordt dan onder zeer lage temperaturen vloeibaar gemaakt en per schip vervoerd. Onder meer de Verenigde Staten, Qatar en Australië zijn grote exporteurs van vloeibaar aardgas. Gasunie gaat in Duitsland een terminal bouwen voor vloeibaar gas (LNG) om te kunnen blijven leveren. Ook wordt er een onderzoek gedaan naar of er een bestaande terminal in Rotterdam voor vloeibaar gas kan worden uitgebreid. Het doel is dat we minder afhankelijk worden van Russisch gas. In de terminals wordt het geïmporteerde LNG omgezet in gasvorm. Hiermee wil de Gasunie de leveringszekerheid van gas veiligstellen.
- Kan de bestaande terminal in Nederland in de Rotterdamse haven worden uitgebreid?
- Het bouwen van een terminal in Duitsland voor vloeibaar gas (LNG)
Hoelang kan dit duren?
Gasunie hoopt dit jaar te kunnen beginnen met het aanleggen van een LNG-terminal in Duitsland. In Nederland is er, in tegenstelling tot Duitsland, wel een terminal waar vloeibaar gemaakt aardgas kan worden aangevoerd en kan worden omgezet in gasvorm. Er wordt overwogen of de terminal in de Rotterdamse haven kan worden vergroot. Het bouwen of vergroten van een LNG-terminal kost wel tijd waarschuwt energie-expert van ABN Amro Hans van Cleef. Het kan zo een aantal jaren duren.
Hoe afhankelijk zijn we?
Lidstaten van de Europese Unie haalden tussen de 35 en 40 procent van het gas uit Rusland in 2019 vertelt Jilles van den Beukel, energie-expert van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS). Nederland is evenals Duitsland erg afhankelijk van de import van Russisch gas. Niet voor niets zit de gasprijs de laatste tijd flink in de lift. We naderen het einde van de winter, dus er worden geen ernstige problemen verwacht. Vanwege de onzekerheid die de oorlog oplevert stegen de gasprijzen deze week naar het hoogste niveau sinds 2005.
Wat zijn de verwachtingen?
Het probleem zit vooral op de wat langere termijn. Deze winter redden we het door onze gasvoorraden leeg te trekken en LNG te importeren, maar ‘dat is toch een soort noodverband.’ En ook nog eens een dure oplossing, want om aan LNG te komen, moet de EU concurreren met landen als China, India, Japan en Zuid-Korea.
Han Fennema, CEO van Gasunie: “De Russische inval in Oekraïne is een groot humanitair drama en wij leven mee met de bevolking die nu lijdt onder het oorlogsgeweld. Het is duidelijk dat deze oorlog consequenties heeft voor de Europese energiepolitiek. Als staatsdeelneming staan we intensief in contact met de Nederlandse en Duitse overheden. We delen onze kennis en expertise om de leveringszekerheid van gas op korte en langere termijn voor gezinnen en bedrijven veilig te stellen. Wij zetten hiertoe concrete stappen om zo snel mogelijk nieuwe energie-infrastructuur te bouwen.”
De Duitse Bondskanselier Scholz kondigde zondag 27 februari in zijn toespraak in de Bondsdag de bouw van twee energie-importterminals aan. Eén daarvan betreft een terminal in Brunsbüttel die Gasunie aan het ontwikkelen is. De gesprekken met de Duitse overheid over de bouw zijn in de afrondende fase. Gasunie hoopt nog dit jaar te kunnen starten met het aanleggen van de terminal. Deze terminal zal naast LNG ook geschikt worden gemaakt voor het importeren van (groene) waterstof. Verder onderzoekt Gasunie op korte termijn hoe de LNG-importcapaciteit in Nederland verder vergroot kan worden. Zo kan de afhankelijkheid van de import van gas uit Rusland worden afgebouwd.
Om op de hoogte te blijven van het nieuws rondom de energietransitie, kun je je aanmelden voor de nieuwe online nieuwsbrief van Gasunie. Andere vragen met betrekking tot wonen? Neem contact met ons op.