fbpx

De kosten voor de verkoper VS de koper op een rij

hypotheek

inhoudsopgave

Welke kosten heb ik als koper en welke kosten zijn voor de verkoper?

Bij de koop en de verkoop van je huis heb je natuurlijk te maken met kosten. Maar wat zijn nou eigenlijk de kosten voor jou als verkoper? En wat betaalt de koper? Deze vraag wordt vaak gesteld, daarom hebben we duidelijk op een rijtje gezet wat de kosten zijn voor de verkopende partij én de kopende partij. Het verkopen van je woning kost geld en vaak wordt er alleen rekening gehouden met makelaarskosten, maar er zijn meer kosten waar je rekening mee zou moeten houden.

 

Benieuwd naar een algemeen stappenplan betreft de aankoop van een woning? Klik hier.

Wat zijn makelaarskosten?

Als je je woning verkoopt met behulp van een makelaar dan spreek je met de makelaar een tarief af voor zijn/haar diensten. Dit tarief wordt courtage genoemd. Wat de hoogte van de courtage is verschilt per makelaar. Het ligt vaak tussen de 1,3 en 2%. Daarnaast is het vaak zo dat de meeste  makelaarskantoren opstartkosten berekenen. Opstartkosten zijn de kosten die gemaakt worden om je woning verkoopklaar te maken en te presenteren, denk hierbij aan de kosten voor bijvoorbeeld fotografie, verkoopstyling, officiële meetrapporten, en advertentiekosten van bijvoorbeeld Funda. Ook is het in sommige gevallen mogelijk een vast bedrag all-in op voorhand af te spreken met de makelaar.

Mogelijke kosten voor het aanvragen van een definitief energielabel

Sinds 2015 moeten alle huiseigenaren een energielabel hebben. Het aanvragen van een energielabel kost geld en is verplicht. Sinds dit jaar zijn de regels voor een energielabel verandert, lees hiervoor alle belangrijke informatie in onze vorige blog over definitief energielabel: per 2022 verplicht voor je woning.

Is woningverbetering nodig?

In sommige gevallen kan de makelaar of verkoopstyliste adviseren de woning op een aantal punten te verbeteren. De afweging die hier gemaakt moet worden is of de investering op weegt tegen de mogelijke extra opbrengsten door de investering. Laat je heir goed over adviseren door de makelaar.

Kosten voor het doorhalen van je hypotheek, hoe zit dat?

Als je je woning hebt verkocht en je je hypotheek helemaal hebt afbetaald, dan ben je verplicht om de hypotheekinschrijving door te laten halen in het Kadaster. Dit wordt royeren genoemd. Dit moet door een notaris gedaan worden. De notaris maakt dan een akte van royement. Deze akte wordt aangeboden aan het Kadaster en daarmee verdwijnt de inschrijving van hypotheek, oftewel je hypotheekactie die destijds is opgesteld bij de aankoop van je woning. De kosten verschillen per notaris, Gemiddeld liggen deze kosten op ongeveer 200 euro per hypothecaire inschrijving.

 

De kosten voor de koper bestaan uit:

  • Kadasterkosten
  • Overdrachtsbelasting (tenzij de transactie vrijgesteld is)
  • Notariskosten voor de hypotheek en eigendoms akte
  • Advies- en afsluitkosten financiering
  • Kosten voor een eventuele bankgarantie
  • Taxatiekosten
  • Eventuele bouwkundige keuring
  • Eventuele makelaarskosten aankoopmakelaar

 

Dit komt globaal neer op ongeveer 4 à 6 procent van de woningwaarde. Het is afhankelijk van de overdrachtsbelasting hoeveel kosten jij oploopt als koper. Wanneer je voor het eerst een huis koopt en tussen de 18-35 jaar oud bent, dan ben je vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Koop je een nieuwbouwwoning, dan ben je ook vrijgesteld van de overdrachtsbelasting, dan wordt de woning ook altijd ‘vrij op naam’ verkocht. Als de transactie niet vrijgesteld is van overdrachtsbelasting betaal je 2% als je de woning als je hoofdverblijf gaat gebruiken en 8% indien dit niet het geval is, bijvoorbeeld bij de aankoop van een tweede woning of een vastgoedinvestering.

Wil je meer informatie over de kosten die je hebt als koper of verkoper? Wij helpen je graag verder! Neem contact op via onze contactpagina.

hypotheek
kosten-koper-2

Deel dit artikel met je vrienden

© 2024 Marquant